La Federació / Tennis Platja Què és?

Què és el Tennis Platja?

Trets generals

Atreveix-te a començar…

T’agrada anar a la platja, així com fer exercici jugant una mica d’esport? A continuació, et presentem el món de Tennis Platja on es pot combinar l’activitat esportiva amb el sol, mar i sorra. Aquest esport és per totes les edats – una manera perfecta de passar temps amb els seus amics i amb la família. Tot el que necessita és una pista de tennis platja (en cas de no tenir-ne, també es pot utilitzar una pista de voleibol de platja), pales de tennis de platja i pilotes de tennis sense pressió.

On puc aconseguir pales i pilotes de tennis platja?

El Tennis Platja és un esport actiu a Catalunya, el material es pot trobar on-line o en les grans cadenes de material esportiu o en botigues d’esports especialitzades. Si tens dificultats per trobar material, la Federació Internacional de Tennis, ofereix una llista de prestigiosos fabricants / proveïdors de material de tennis platja. Cliqueu aquí per veure la llista de contactes de Proveïdors / Fabricants.

Quines pilotes s’utilitzen per al tennis de platja?

Les pilotes adequades per al tennis de platja són les Tip-2 “Taronja”, que també s’utilitzen sovint en mini tennis o principiant. Les pilotes Tip-2 són una mica més suaus – i per tant més lentes – que les pilotes de tennis convencionals i en general són de color taronja / groc. L’ús d’aquesta pilota fa que el joc sigui més emocionant i també redueix el risc de lesions.
Feu clic aquí per consultar la llista de Proveïdors / Fabricants de pilotes Tip-2.

On puc aconseguir més informació per jugar a la meva zona?

Actualment estem treballant dur per augmentar el coneixement d’aquest nou i apassionant esport, esperem que cada cop es jugui a tennis platja en més poblacions. Dirigeix-te a l’apartat “On jugar?” per conèixer els clubs i les zones de Catalunya que actualment tenen el tennis platja com a pràctica esportiva.

Preguntes freqüents

Hem fet un recull de les preguntes més freqüents referent a la competició en el tennis platja.

Estic preparat per competir. Puc començar a jugar en els tornejos?

Per començar et recomanem que intentis jugar en els tornejos de 2a categoria del Circuit de #TennisPlatjaCatalà.
Fes-li un cop d’ull al calendari i anima’t a jugar a Tennis Platja, t’engantxarà!

Com es juga?

 

El Tennis Platja és fàcil i divertit de jugar! Les regles bàsiques es resumeixen a continuació, juntament amb un vídeo d’introducció, i la reglamentació també està disponible a través dels enllaços en aquesta pàgina.

Pista: Similar a una pista de voleibol platja, 16 m de llarg x 8 m d’ample. Superfície: Sorra

Xarxa: La xarxa és 1,70 m d’alçada.

Equipament: conjunt pales tennis platja i pilotes Tip-2 (compressió baixa “taronja”).

Puntuació: Exactament el mateix sistema de puntuació s’utilitza com pel tennis regular, excepte no hi ha “avantatges” (en puntuació 40-40, es juga “punt d’or”, el qui guanya el punt guanya el joc). Tampoc hi ha segon servei ni hi ha “net” amb el servei.

Jugar: Habitualment es juga a dobles, encara que també es pot jugar “individual”en una pista més estret (4,5 m). Es pot servir en qualsevol direcció i qualsevol dels membres de l’equip receptor pot tornar el servei. Un punt es guanya si la pilota colpeja terra en el camp contrari o si els oponents colpegen la pilota fora o a la xarxa.

Normativa Circuit Català de Tennis Platja: properament

On es juga?

Cada cop són més els clubs i entitats que ofereixen un gran ventall d’activitats de difussió del tennis platja. T’animem a contactar amb els clubs que ofereixen la modalitat de tennis platja entre les seves pràctiques esportives i ells t’indicaran com fer-ho.

Província Barcelona:
Club Nàutic Masnou
Beach Tennis Barcelona Club »
Melich SportsClub »
Beach Tennis Prat »

Provincia de Tarragona:
Beach Tennis Torredembarra »

Província Girona:
Club Tennis Platja Girona »

Història

Tot i que l’origen del tennis platja a Catalunya no està documentat ni consensuat, molts indicis fan pensar que es tracta d’un esport que podria haver nascut de manera simultània en diferents poblacions, a partir dels tradicionals jocs de pales.

La concepció com a nova modalitat esportiva i els primers intents de regulació i impuls dels tennis platja, sí que els podem situar al poble pescador de Torredembarra, Tarragona, el 1976. Tres joves de la localitat van idear una activitat a la platja, amb l’ajut d’uns rems i una xarxa de pescador que van fer servir per muntar la seva primera pista.

Per tal d’establir l’alçada de la xarxa, van prendre de referència l’alçada d’un d’ells; L’Eduard Muntada de 1.85 m. Els altres dos eren el Josep Manuel Muntada i L’Emili Martinell. Inicialment jugaven amb una pala de fusta, fent el servei per sota, i comptant la puntuació per jocs a 21 punts. Els primers anys, fins i tot van arribar a jugar tres contra tres (dos davant i un darrere). Torredembarra és actualment un dels indrets amb més afecció pel tennis platja, havent estat la seu de Campionats de Catalunya i d’Espanya. L’Ajuntament de la localitat ha reconegut aquesta tradició col·locant una placa commemorativa a la Platja de Baix a Mar, habilitada tot l’any per practicar aquest esport.

El 28 de juny de 2004, l’Assemblea General Ordinària de Clubs va aprovar la modificació de l’article 2 dels Estatuts de la Federació Catalana de Tennis (FCT), amb la inclusió del tennis platja com a modalitat esportiva de la FCT. Amb aquesta decisió, la FCT va considerar el tennis platja com un esport més de la competició que calia fomentar amb activitats de promoció, competició i docència. Per poder jugar a tennis platja la llicència federativa és vàlida però, per a qui no en tingui, la FCT ha creat una llicència específica de Tennis Platja.

©Stephen R. Martin

Segueix-nos a xarxes socials

Més informació

Federació Catalana de Tennis

Passeig de la Vall d’Hebrón, 196,
08035 – Barcelona.
Tel. 93 428 53 53
Fax. 93 428 55 45.
E-mail: tennisplatja@fctennis.cat