La Federació / Tennis Platja Què és?

Què és el Tennis Platja?

Trets generals

Atreveix-te a començar…

T’agrada anar a la platja, així com fer exercici jugant una mica d’esport? A continuació, et presentem el món del Tennis Platja on es pot combinar l’activitat esportiva amb el sol, mar i sorra. Aquest esport és per totes les edats – una manera perfecta de passar temps amb els seus amics i amb la família. Tot el que necessita és una pista de tennis platja (en cas de no tenir-ne, també es pot utilitzar una pista de voleibol de platja), pales de tennis de platja i pilotes de tennis sense pressió.

On puc aconseguir pales i pilotes de tennis platja?

El Tennis Platja és un esport actiu a Catalunya, el material es pot trobar on-line o en les grans cadenes de material esportiu o en botigues d’esports especialitzades.

Quines pilotes s’utilitzen per al tennis de platja?

Les pilotes adequades per al tennis de platja són les Tip-2 “Taronja”, que també s’utilitzen sovint en mini tennis o principiant. Les pilotes Tip-2 són una mica més suaus – i per tant més lentes – que les pilotes de tennis convencionals i en general són de color taronja / groc. L’ús d’aquesta pilota fa que el joc sigui més emocionant i també redueix el risc de lesions.

On puc aconseguir més informació per jugar a la meva zona?

Actualment seguim treballant per augmentar el coneixement d’aquest apassionant esport, esperem que cada cop es jugui a tennis platja en més poblacions. Dirigeix-te a l’apartat “On jugar?” per conèixer els clubs i les zones de Catalunya que actualment tenen el tennis platja com a pràctica esportiva.

Estic preparat per competir. Puc començar a jugar en els tornejos?

Les proves del circuit, tot i que es disputen inicialment en un sol quadre, es juguen sota el sistema de “partits classificatoris”. D’aquesta manera, tots els participants continuen en competició mentre hi hagi parelles en la seva alçada del quadre i tothom acaba jugant partits amb parelles de nivell similar.

Com es juga?

 

El Tennis Platja és fàcil i divertit de jugar! Les regles bàsiques es resumeixen a continuació, juntament amb un vídeo d’introducció, i la reglamentació també està disponible a través dels enllaços en aquesta pàgina.

Pista: Similar a una pista de voleibol platja, 16 m de llarg x 8 m d’ample. Superfície: Sorra

Xarxa: la xarxa és 1,70 m d’alçada en les proves de categoria femenina i de  1,80 m en les masculines.

Equipament: conjunt pales tennis platja i pilotes Tip-2 (compressió baixa “taronja”).

Puntuació: Exactament el mateix sistema de puntuació s’utilitza com pel tennis regular, excepte no hi ha “avantatges” (en puntuació 40-40, es juga “punt d’or”, el qui guanya el punt guanya el joc). Tampoc hi ha segon servei ni hi ha “net” amb el servei.

Jugar: Habitualment es juga a dobles, encara que també es pot jugar “individual”en una pista més estret (4,5 m). Es pot servir en qualsevol direcció i qualsevol dels membres de l’equip receptor pot tornar el servei. Un punt es guanya si la pilota colpeja terra en el camp contrari o si els oponents colpegen la pilota fora o a la xarxa.

Història

Tot i que l’origen del tennis platja a Catalunya no està documentat ni consensuat, molts indicis fan pensar que es tracta d’un esport que podria haver nascut de manera simultània en diferents poblacions, a partir dels tradicionals jocs de pales.

La concepció com a nova modalitat esportiva i els primers intents de regulació i impuls dels tennis platja, sí que els podem situar al poble pescador de Torredembarra, Tarragona, el 1976. Tres joves de la localitat van idear una activitat a la platja, amb l’ajut d’uns rems i una xarxa de pescador que van fer servir per muntar la seva primera pista.

Per tal d’establir l’alçada de la xarxa, van prendre de referència l’alçada d’un d’ells; L’Eduard Muntada de 1.85 m. Els altres dos eren el Josep Manuel Muntada i L’Emili Martinell. Inicialment jugaven amb una pala de fusta, fent el servei per sota, i comptant la puntuació per jocs a 21 punts. Els primers anys, fins i tot van arribar a jugar tres contra tres (dos davant i un darrere). Torredembarra és actualment un dels indrets amb més afecció pel tennis platja, havent estat la seu de Campionats de Catalunya i d’Espanya. L’Ajuntament de la localitat ha reconegut aquesta tradició col·locant una placa commemorativa a la Platja de Baix a Mar, habilitada tot l’any per practicar aquest esport.

El 28 de juny de 2004, l’Assemblea General Ordinària de Clubs va aprovar la modificació de l’article 2 dels Estatuts de la Federació Catalana de Tennis (FCT), amb la inclusió del tennis platja com a modalitat esportiva de la FCT. Amb aquesta decisió, la FCT va considerar el tennis platja com un esport més de la competició que calia fomentar amb activitats de promoció, competició i docència. Per poder jugar a tennis platja la llicència federativa és vàlida però, per a qui no en tingui, la FCT ha creat una llicència específica de Tennis Platja.

©Stephen R. Martin

On es juga?

Cada cop són més els clubs i entitats que ofereixen un gran ventall d’activitats de difussió del tennis platja. T’animem a contactar amb els clubs que ofereixen la modalitat de tennis platja entre les seves pràctiques esportives i ells t’indicaran com fer-ho.

Província Barcelona:
Club Nàutic Masnou
Beach Tennis Barcelona Club »
Beach Tennis Prat »
Beach Tennis Badalona »
Beach Tennis Castelldefels
CE Platja Barcelona 2020
Beach Tennis El Masnou
Bonarena Beach Tennis
Viktoria Beach  Tennis Club

Provincia de Tarragona:
Beach Tennis Torredembarra »

Província Girona:
CE Platja Girona-Salt »

Província Lleida:
CN Lleida

Més informació

Federació Catalana de Tennis

Passeig de la Vall d’Hebrón, 196,
08035 – Barcelona.
Tel. 93 428 53 53
Fax. 93 428 55 45.
E-mail: tennisplatja@fctennis.cat