La Federació / Tennis en cadira de rodes

Tennis en cadira de rodes – Persones amb discapacitat física

Tennis en cadira de rodes

El tennis en cadira de rodes és una de les formes del tennis adaptat per a qui té una discapacitat en les seves extremitats inferiors. Les mides de les pistes, pilotes i raquetes són les mateixes, hi ha dos aspectes diferencials amb el tennis a peu; els jugadors han d’utilitzar una cadira de rodes dissenyada precisament per aquest esport i la pilota pot fer dos bots com a màxim. Sempre que el primer bot el faci dins dels límits de la pista, el segon el pot fer lliurament.

És un esport paralímpic oficial i també es juguen els Grand Slam.

Existeixen tres categories i en totes elles es juga la modalitat individual i la de dobles.

 • Masculí
 • Femení
 • Quad

La categoria Quad va dirigida a aquelles persones que tenen quadriplegia, segons la seva afectació alguns tenen la necessitat de lligar-se la raqueta a la mà i/o juguen en cadira elèctrica.

Les activitats programades són realitzades per tècnics titulats i amb molts anys d’experiència on es treballen els següents continguts:

 

 • Familiarització amb l’esport del tennis.
 • Relació social a través de la pràctica del tennis, l’adquisició d’hàbits d’organització i planificació de l’activitat esportiva com a mitjà de promoció de la salut i el benestar dels practicants.
 • Aprenentatge dels fonaments bàsics del tennis adaptats a les possibilitats d’execució per a adquirir un mínim d’autonomia en la pràctica del tennis.
 • Participació en activitats lúdiques i recreatives amb una orientació educativa.
 • Participació en trobades amb altres jugadors de diferents escoles de tennis.

La metodologia utilitzada és global i inclusiva per adaptar les tasques i activitats a les aptituds dels practicants del programa.

Destinataris

Hi pot accedir qualsevol persona que tingui estabilitzades, segons el seu metge, totes les seves seqüeles físiques i que vulgui realitzar una pràctica esportiva controlada pels diferents tècnics especialitzats.

PROGRAMES FCT

Iniciació

Iniciació a la tècnica mitjançant sessions lúdiques, sessions tècniques de tennis, aprenentatge i utilització de la cadira específica d’esport i preparació física.

 

Perfeccionament

Treball tècnic i iniciació a la tàctica en situacions tancades amb intervenció del tècnic, sessions específiques de tècnica – tàctica de tennis, preparació física, enregistraments en vídeo, etc.

 

Competició/Alta competició (jugadors ITF wheelchair)

Treball tècnic-tàctic i físic en situacions mixtes, tancades i obertes, combinant el treball entre els alumnes amb la intervenció i assistència del tècnic. Sessions específiques de tècnica – tàctica de tennis com de cadira.

 

Organització Esdeveniments

 • Promoció
 • Clínics
 • Exhibicións
 • Jornades Inclusives i xerrades a les escoles

 

Competició

 • Campionat de Catalunya de Tennis en cadira de rodes.
 • Campionat d’Espanya per comunitats autònomes.
 • Circuit Català en format Open.
 • Trobades tennistes Territori Català.
 • Col·laboració en campionats Nacional i Internacionals  celebrats aCatalunya.
 • Col·laboració en campionats ITF  celebrats a Catalunya.

FORMACIÓ

El Tennis en Cadira de Rodes es troba dins dels continguts del curs de Tècnic/a  NI i  NII.

ESCOLA DE TENNIS EN CADIRA DE RODES FCT

Centre Municipal Tennis Vall Hebron

EL CM Tennis Vall Hebron, és la seu de l’escola de Tennis en Cadira de Rodes de la Federació Catalana de Tennis. Amb més de 25 anys d’experiència, és l’escola capdavantera i de referència a nivell estatal. Hi pot accedir qualsevol persona que tingui estabilitzades, segons el seu metge, totes les seves seqüeles físiques i que vulgui realitzar una pràctica esportiva controlada pels diferents tècnics de la Federació Catalana de Tennis.

La nostra filosofia és fomentar la pràctica del tennis, adquirir hàbits saludables a través de l’esport i la socialització dels jugadors, els quals comparteixen experiències.

A part, per aquells alumnes que ho desitgin i tinguin inquietuds competitives, l’escola també compta amb la possibilitat d’acostar als esportistes a competicions a diferents nivells, tant nacionals com internacionals.

Cal a dir que la iniciació a l’activitat és molt senzilla, ja que la FCT posa a disposició dels jugadors el material necessari per fer les sessions d’entrenament (pilotes, raquetes, cadires, etc). Per tant, les nostres portes sempre estan obertes i animem a tot el col·lectiu a provar-ho i és feina nostra fidelitzar-los.

 

On som i com arribar-hi

La nostra escola esta situada al Centre Municipal de Tennis Vall Hebron. Aquesta compta amb una gran varietat de pistes ràpides i de terra si fos necessari, i amb unes instal·lacions ben adaptades: aparcament al costat de les pistes, gimnàs,  ascensor, espai per guardar material, entre d’altres.

Adreça Passeig de la Vall d’Hebron, 178-196.

Com arribar-hi en transport públic;

 • Metro línia 5 Vall Hebron
 • Metro línia 3 Montbau
 • Autobús: 27, 60, 73, 76, 85, 173, N4 i 10, deixen just davant la instal·lació

L’equip

L’equip de tècnic de l’escola està format per tècnics amb amplia experiència i està dirigit per Marina Bronchales, que també és tècnica a pista, tant de l’escola d’iniciació com de competició.

Estructura de l’escola

 

INICIACIÓ

Aquest grup és el primer pas de la nostra escola. En aquesta fase, introduïm  la tècnica i tàctica del tennis, combinades amb jocs de mobilitat i sobretot la vesant social que pot ser molt important per aquells que venen a gaudir del tennis i no tenen encara inquietuds competitives.

PERFECCIONAMENT

És un grup entre iniciació i competició. Són aquells que comencen agafar ritme de joc, però no estan capacitats per entrar al grup de competició. Són entrenaments més específics a nivell tennístic, per aquell qui vol aprendre més. Creiem de totes formes, que és important seguir mínim un dia d’escola d’iniciació per no perdre la vesant social de la qual parlàvem.

COMPETICIÓ

Tercera fase de l’escola. En formen part aquells jugadors i jugadores que participen tant en competició estatal com internacional.

 

 

Contacte Escola de Tennis en cadira de rodes

Telèfon : 660211624

E-mail: marina.bronchales@fctennis.cat

CLUBS AMB ESCOLES DE TENNIS EN CADIRA DE RODES A CATALUNYA

LLEIDA, LA CAPARRELLA

Partida Caparrella, 98, 25192 Lleida

E-mail:aspid@aspid.cat

CLUB TENNIS REUS MONTEROLS

Ctra. de Reus a Cambrils, km 1, 43206 Reus, Tarragona

CONTACTE

Telèfon : 977 75 15 60

E-mail:Joel.montana@reusmonterols

 

 

CLUB NATACIÓ TENNIS OLOT

Av. Pere Badosa, S/N, 17800 Olot, Girona

CONTACTE:

Telèfon: 972 26 20 28

tennis@cnolot.cat

 

ESCOLA TENNIS ADAPTAT DEL VALLÈS ATHC

Dies entrenaments de dilluns a divendres
Horaris a concretar depenent del nivell

CONTACTE
Instal·lacions de Atlètic Terrassa H.C.
Responsable: Xavi Fernandez
Telèfon: 626558800.

 

EA CERCLE SABADELLÈS 1856

Crta. Bellaterra km 5,10 · 08205 Sabadell

Horaris a concretar depenent del nivell 

CONTACTE

pau@cerclesabadelles.cat

CLUB TENNIS VIC

Avinguda Olímpia s/n · 08503 Gurb

CONTACTE

ctv@clubtennisvic.cat

Telèfon: 93 883 34 60