La Federació / Joan Balcells

 

Joan Balcells Fornaguera (Barcelona, 20 de juny de 1975) va iniciar la seva carrera professional el 1996. Tres anys més tard, Manolo Santana,  capità de l’equip espanyol de la Copa Davis, el va cridar per debutar en l’eliminatòria que Espanya havia de disputar contra Nova Zelanda per evitar el descens del Grup Mundial. Formant parella amb Julián Alonso va aconseguir el punt necessari per a la permanència d’Espanya. A partir d’aquí, es va fer amb un lloc de titular indiscutible en l’equip espanyol de dobles durant els tres anys posteriors.

El 2000, durant la Copa Davis, va formar parella de dobles amb Álex Corretja. En les tres primeres rondes van guanyar els partits contra les parelles d’Itàlia i Estats Units, i només van perdre un contra Rússia. Balcells va disputar amb Albert Costa, Álex Corretja i Juan Carlos Ferrero la final de la Copa Davis a Barcelona del 8 al 10 de desembre, enfrontant-se a Austràlia. La parella Balcells-Corretja va guanyar a la que aleshores era la millor parella del món, la que formaven els australians Sandon Stolle i Mark Woodforde, aconseguint un punt vital per a la consecució del primer títol de Copa Davis per a Espanya.

El 2001 va disputar quatre partits de dobles i dos d’individuals en la Copa Davis amb un balanç de quatre victòries i dues derrotes.

Balcells va guanyar el seu primer i únic títol ATP a Bucarest l’any 2000.

En l’any 2002 va patir una lesió en el peu, de la qual no va aconseguir recuperar-se per complet i va afectar el seu rendiment. Es va retirar el setembre del 2004 després de caure en primera ronda del torneig Ciudad de Albacete.