La Federació / Historia pista talisma

 

PISTA TALISMÀ 

El 24 de gener de 1961, en Assemblea General Extraordinària del Reial Club de Tennis Barcelona, es va aprovar, per aclamació dels seus socis, el projecte de construcció d’ una nova Pista de Concursos. Amb el pas dels anys, la màgia de la Copa Davis, l’èxit del Trofeu Comte de Godó, i les locucions televisives de Juan José Castillo la van acabar convertint en la ‘pista talismà’. Sis dècades després, el nom de Rafael Nadal la immortalitza.

Després de la final del torneig el 1960, la necessitat d’una nova central era evident. Aquella final en què Andrés Gimeno, un símbol del club, es va convertir en el primer espanyol a aixecar el Trofeu Comte de Godó, no només va posar el cartell de ‘No hi ha entradas’ a taquilla, sinó que va impactar més enllà de l’àmbit barceloní. En una decisió urgent, TVE va decidir transmetre-la. Mai abans ho havia fet amb un partit de tennis.

Poques hores després d’entregar el trofeu a Andrés Gimeno, Carlos Godó Valls, president del RCTB-1899, va reunir els seus homes de confiança i els va exposar la idea urgent de construir una nova pista de concursos. Entre ells hi havia Luis Coma-Cros i Cazes, que va heretar als pocs mesos la presidència de l’entitat, i amb qui Carlos Godó mantenia una sintonia absoluta. Es van estudiar diferents propostes, i l’escollida per la Junta Directiva es va presentar als socis.

EL 26 de febrer es van iniciar les obres de la nova pista de concursos amb la col·locació de la primera pedra. El ritme de treball va ser frenètic, ja que el torneig començava el 5 de juny, i havia d’estar llesta uns dies abans per als jugadors del club.

Un partit d’exhibició entre Manolo Santana i Juan Gisbert, que va guanyar el primer, va inaugurar la nova pista. Aprofitant el moment, la Junta Directiva va retre un homenatge en pista a Salvador Torrent, secretari general de l’entitat des de 1949. El torneig va tenir una magnífica inscripció i Roy Emerson es va alçar amb la victòria superant Santana a la final. Com a curiositat, es va disputar una prova de consolació entre els perdedors en les dues primeres rondes que va ser guanyada per Fred Stolle.

La nova central va anar guanyant protagonisme any rere any, i la seva encertada ubicació va permetre ser arraconada per estructures temporals per a desafiaments com les grans eliminatòries de Copa Davis, l’enorme acceptació del Trofeu Comte de Godó o les exhibicions dels millors tennistes professionals.

L’última gran renovació de l’espai es va fer el 2007. La Junta Directiva del club va abordar uns canvis per abordar les necessitats d’espai cada vegada més grans requerides pel torneig. A més de magnificar la pista central durant la competició, la remodelació va facilitar, amb la incorporació d’una segona pista, les necessitats diàries per a la pràctica del tennis pels socis. El 2017, la pista va ser batejada amb el nom de Rafael Nadal.