La Federació / Tennis i Salut Mental

Tennis i Salut Mental

 1.Origen i evolució del projecte

Al febrer de 2012, a iniciativa del CT Comarruga Atlètic i del Club Social El Llorer del Vendrell (Club Social que depèn de la Fundació Privada Salut Mental Catalunya (FPSMC), creada el 2007 per la Federació Salut Mental Catalunya) es comencen a fer classes regulars de tennis a les instal·lacions del CT Comarruga Atlètic als usuaris del Llorer amb una freqüència d’una hora setmanal. L’activitat funciona molt bé i té grans beneficis per als alumnes donat que es tracta d’un col·lectiu que tendeix al sedentarisme i pateix un fort estigma social. El tennis els permet fer exercici, divertir-se i, d’alguna manera, integrar-se buscant sempre activitats inclusives. A l’estiu passen a fer una jornada completa a la setmana que inclou tennis (1 hora), aquagym (activitat inclusiva realitzada amb altres usuaris del CT Comarruga Atlètic) i manualitats. La manualitat consistia a fer cubilets amb pilotes de tennis usades. El cubilet s’ha convertit, amb el temps, en el símbol d’aquest programa. Al setembre es va recuperar l’activitat habitual d’una hora setmanal de tennis encara que en l’actualitat és d’hora i mitja setmanal. Per Setmana Santa de 2012, en comprovar que l’activitat era realment interessant, el CT Comarruga Atlètic decideix recollir l’experiència treballada amb els usuaris del Llorer i presenta als responsables de la Fundació SMC la idea d’estendre aquesta iniciativa a altres poblacions. En aquest moment s’incorporen, com a impulsors del projecte, Esport Solidari Internacional (ESI), que aporta material i finançament, i la Federació Catalana de Tennis (FCT), que aporta el seu departament de docència i el contacte amb els clubs de tennis. El programa de tennis per al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental havia nascut. A l’octubre de 2012 s’incorporen al programa els Clubs Socials de Cornellà de Llobregat (fan l’activitat a les instal·lacions de FCT a Cornellà) i Santa Coloma de Gramenet (fan l’activitat al CT Torribera) . A l’abril de 2013 es va incorporar al club social de Mataró que fa l’activitat al CT Mataró. Els 4 clubs socials que estaven fent l’activitat fins a aquest moment depenen de la Fundació SMC.

Al setembre de 2013 el projecte de tennis s’integra al programa “Esport i Salut” de la Federació Salut Mental Catalunya, amb entitats federades per tot Catalunya, per la qual cosa l’expansió del programa pot ser encara més gran. De totes maneres es va pas a pas, consolidant el que s’està fent per créixer de forma controlada i sostenible. Precisament , l’octubre de 2013 s’incorpora al programa de tennis el Reial Club de Polo de Barcelona (RCPB), que el 13 juny 2013 va fer la jornada de prova inicial en que van participar 4 Clubs Socials de Barcelona (Ments Obertes, Arep, Aixec i Arapdis que ja no depenen de la Fundació sinó que estan gestionat per altres associacions federades a la Federació Salut Mental Catalunya). Poc després es suma també el Club Social Nikosià sent actualment 5 els Clubs Socials de Barcelona els que es beneficien de l’activitat al Real Club de Polo de Barcelona. Durant la temporada 2013-2014 es suma al programa el Club Social El Roure d’Hospitalet a les instal·lacions de la Federació Catalana de tennis a Cornellà i ja iniciat l’any 2014 s’incorpora també el Club Social El Cercle de Girona, que inicia l’activitat al GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Girona). Les darreres incorporacions al programa, ja començat el 2015 són les del Club Social La Muralla, a Tarragona i el Club Social Figueres, on l’activitat ha començat amb força.

 2- Característiques bàsiques del projecte

El programa consisteix en impartir regularment classes de tennis a persones amb problemes de salut mental, usuaris de clubs socials dependents de la Fundació SMC o de la Federació Salut Mental Catalunya. Normalment les classes són d’una hora setmanal encara que a cada territori s’estableix una durada i una periodicitat de les classes adaptada als interessos del Club Social i de les persones participants així com a les possibilitats del Club de Tennis. Quan un Club Social vol iniciar l’activitat de tennis amb els seus usuaris es busca un club de tennis pròxim que vulgui incorporar-se al programa i s’organitza una jornada de prova o màsterclass. Si hi ha un número suficient de persones interessades a iniciar les classes de tennis es programa el dia i l’hora per a la classe de tennis setmanal. Els clubs de tennis perceben una compensació econòmica de 15 euros / hora per cobrir els costos del tècnic. El programa inclou altres activitats que es desenvolupen de forma local o que poden tenir una abast territorial més ampli.

Passem a enumerar-les a continuació:

Sortida conjunta al Torneig de Tennis Trofeu Comte de Godó per part de tots els

Clubs Socials participants al programa. Jornada de Cloenda a final de temporada a on participen tots els usuaris del programa. Participen a la jornada representant al seu Club de Tennis.  Classes d’Aquagym o altres classes dirigides dins del Club de Tennis. En alguns Clubs de Tennis s’ha facilitat a demanda del Club Social poder desenvolupar altres activitats de caràcter inclusiu, és a dir, on participen tant persones amb diagnòstic com sense.

Clínics a on es convida a les persones del programa a participar i gaudir d’aquest format de trobada i entrenaments especials pròpia del món del tennis.  Informació sobre diferents esdeveniments esportius de lliure accés perquè les persones vinculades al programa que vulguin, pugin assistir.

3- Beneficis del tennis per a persones amb trastorn mental

L’esport en general i el tennis en particular fomenta l’activitat física, alhora que genera satisfacció i sensació de benestar, i en aquest cas, a més , en un col ·lectiu que tendeix a l’apatia i el sedentarisme. El tennis, com a activitat, té una exigència a nivell de coordinació que permet millorar molt la mobilitat i habilitat dels practicants, aspectes que moltes vegades es veuen deteriorats en aquest col·lectiu poc propens a l’activitat física i amb tendència a l’aïllament. També està àmpliament demostrat els beneficis de l’activitat física a nivell mental ja que redueix els nivells d’estrès i ansietat i afavoreix estats mentals de major estabilitat. Aquest darrer factor esdevé cabdal en el desenvolupament del programa donat que el dimensiona a altre nivell: la inclusió social. El programa afavoreix a través de la pràctica esportiva que els usuaris s’integrin en la vida social de les entitats que acullen el programa i trobin en això un estímul de vida. Alhora, dins de l’activitat s’estableixen llaços d’amistat i es treballen les habilitats socials i comunicatives. El programa també permet lluitar contra l’estigma social que pateix el col·lectiu, és a dir, canviar la mirada social envers aquestes persones. En primer lloc, perquè ajuda a donar a conèixer la realitat de les persones que pateixen un trastorn mental i, en segon lloc, perquè l’activitat es realitza en els clubs de tennis, de vegades de forma inclusiva (com succeeix amb l’aquagym al CT Comarruga), el que permet als usuaris formar part de la vida aquestes entitats. Podem relacionar una sèrie avantatges de què es beneficien els usuaris :

– Afavoreix la socialització ja que el tennis és un esport per a tothom i és pot adaptar a totes les poblacions, grans i petits , amics i família , amb diferents discapacitats.

– Aporta un to lúdic i de divertiment a una activitat esportiva que inicialment és d’aprenentatge difícil

– És un dels esports que és pot jugar durant tota la vida 8

– Millora l’autoestima i la confiança doncs mica a mica s’obtenen avenços importants – Millora l’ estat físic i per tant mental propi de qualsevol activitat esportiva

– Millora la flexibilitat, força, coordinació i equilibri, aspectes força deteriorats en persones amb trastorn mental sever

– Millora la mobilitat, l’ agilitat i el control del propi cos

– Millora l’ autonomia

– Millora el control del pes, tema molt important ja que degut a les medicacions, al sedentarisme continuat i a l’apatia generalitzada en persones amb trastorn mental solen patir freqüentment de sobrepès

– Potenciar els recursos personals mitjançant l’esport

– Promou la participació activa, i afavoreix la responsabilitat

 

– Desenvolupar l’activitat als clubs també permet lluitar contra l’ estigma social

4. Població destinatària

L’activitat s’adreça a usuaris dels clubs socials vinculats a la Federació Salut Mental Catalunya. El Club Social s’adreça a persones que, per causa d’un trastorn mental, tenen dificultats d’inclusió social. Va destinada per tant a una població amb perfils heterogenis, diferents nivells d’ autonomia, fet que implica disposar de recursos suficients per poder donar resposta a la variabilitat . Els usuaris que es vinculin al club són majoritàriament persones amb una activitat laboral inexistent, un intercanvi social empobrit i una manca d’activitats acusada. El perfil general per la vinculació a un Club Social és el següent :

 • Persones amb trastorn mental , que mantinguin un nivell d’autonomia suficient per participar al Club.
 • Persones amb trastorn mental estables clínica i psicopatològicament
 • Persones amb trastorn mental vinculades al tractament a la xarxa de salut mental
 • Que tinguin una escassa o nul·la xarxa relacional, amb dificultats per establir i mantenir una relació social de qualitat
 • Presenten una disminució del grau i qualitat d’activitats, de la iniciativa o de motivacions per ocupar el temps lliure; però que malgrat aquestes dificultats, té una certa motivació i voluntat de participació al club social .

5. Col·laboradors del projecte

Agraïm enormement el suport de totes les persones, entitats i institucions que en la mesura de les seves possibilitats han contribuït al desenvolupament del projecte :

 • Fundació Privada Esport Solidari Internacional ( ESI ): Impulsora del programa. Aporta material (raquetes i pilotes de tennis) i realitza una aportació econòmica anual. En el Sopar Solidari ESI 2012, ESI va concedir a la Fundació Salut Mental Catalunya (en aquell moment Funamment) un diploma de reconeixement per la seva tasca. En aquest esdeveniment, totes les persones que rebien un diploma eren obsequiats amb un cubilet (símbol d’aquest projecte de tennis), que ajuda a donar a conèixer el projecte.

 

 • Federació Catalana de Tennis (FCT): Impulsora del programa a través del seu departament de docència. Va organitzar una jornada inicial de formació amb els tècnics dels clubs. A les instal·lacions de la FCT a Cornellà es fan les classes de tennis als alumnes del club social Roure de l´Hospitalet de Llobregat.

 

 • Fundació Antoni Serra: Aportació econòmica .

 

 • Reial Club de Tennis Barcelona: Regala les entrades per a la sortida conjunta al Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó. També ha col·laborat participant i realitzant una donació econòmica amb motiu de la jornada esportiva, en benefici de la Fundació Salut Mental Catalunya, organitzada des de fa 4 anys pel CT Comarruga Atlètic, aquesta temporada es va portar a terme el 23 de desembre.

 

 • Real Club de Polo de Barcelona (RCPB): Participa i realitza una aportació econòmica amb motiu de la jornada esportiva, en benefici de la Fundació Salut Mental Catalunya, organitzada pel CT Comarruga Atlètic des de fa 4 anys. També va cedir gratuïtament les instal·lacions, aportant sense cost l’aperitiu, per fer una presentació d’aquest projecte de tennis. A més es va incorporar al programa al setembre de 2013 amb 2 grups (18 alumnes) de 5 clubs socials de Barcelona (Arep, Aixex, Ments Obertes Sants Montjuïc, Arapdis i Ràdio Nikosia) fent-ho a més de forma totalment solidària (sense rebre contraprestació econòmica). També col·labora habitualment amb la cessió de monitors de tennis per la Cloenda que es realitza, cada any, a finals de temporada. 11
  • CT Comarruga Atlètic: Gènesi del projecte, al costat del club social El Llorer de la Fundació SMC. Organitza des de fa 4 anys un campionat de tennis, en benefici d’aquesta Fundació, durant les vacances de Nadal. Aquesta temporada es va fer al 23 de desembre. Participa al programa fent regularment l’activitat de tennis amb els alumnes del Llorer. A l’estiu, a més, fan addicionalment l’aquagym com a activitat inclusiva. Durant la Nit de l’Esport de El Vendrell 2012, el CT Comarruga Atlètic va fer reconeixement públic a El Llorer per la seva tasca.

   

  • CT Mataró: Participa al programa fent regularment l’activitat de tennis amb els alumnes del club social Tu Tries de Mataró .

   

  • CT Tarragona: Participa al programa fent regularment l’activitat de tennis amb els alumnes del club social La Muralla.

   

  • CT Figueres: Participa al programa fent regularment l’activitat de tennis amb els alumnes del club social Figueres.
  • GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Girona): Participa al programa fent regularment l´activitat de tennis amb els alumnes del club social El Cercle de Girona.

   

  • Instal·lació de la FCT a Cornellà: Participa al programa fent regularment l’activitat de tennis amb els alumnes del club social Roure d’Hospitalet de Llobregat. Aquest any ha estat la seu de la Cloenda de Tennis amb més de 50 participants.

   

  • Gabriel Urpí: Ha realitzat aportacions econòmiques i de material esportiu nou i col·labora activament i regularment amb el programa