La Federació / Real Club de Polo de Barcelona

 

El Real Club de Polo de Barcelona es va fundar el 1897 gràcies a la iniciativa d’un grup de jugadors de Polo, encapçalats per Enrique Ibarrola. L’objectiu de la societat era fomentar el joc del Polo i l’afició a l’esport hípic. Les activitats de l’entitat es desenvolupaven en la pista central del ja desaparegut Hipòdrom de Can Tunis.  Cinc anys després, la Plaça d’Armes del Parc de la Ciutadella acollia el primer Concurs Hípic de la ciutat. A causa de la creació del port franc el RCPB es va traslladar als terrenys de Sarrià, coneguts com a “Can Ràbia”, on es va fusionar amb el “Barcelona Jockey Club”. Després de canviar els estatuts, el 1912 va adoptar el nom de “Real Polo Jockey Club de Barcelona”.

El 1904 es va constituir l’Associació de Lawn Tennis de Barcelona, amb el Polo Club de Barcelona com un dels cinc membres fundadors. Un any abans, el 1903, els clubs Barcelona Lawn Tennis Club, la Sportverein, el Salut Sport Club i el Polo Club de Barcelona van organitzar el primer torneig internacional de tennis a Barcelona.

L’any 1932, per una clara necessitat d’ampliació de les seves instal·lacions, el club va ocupar els terrenys de la Diagonal, on es troba en l’actualitat. Des del 1939, la denominació oficial del club és Real Club de Polo de Barcelona.

El 1997, amb motiu del centenari del club, el govern espanyol va atorgar al RCPB “la Real Ordre al Mèrit Esportiu” per la seva valuosa aportació a l’activitat esportiva nacional i internacional. Paral·lelament, l’ajuntament de Barcelona li va concedir la mateixa distinció en reconeixement a la seva contribució tant a l’esport català com a la ciutat.

El 2010, el Real Club de Polo va ser triat com a millor club de tennis de l’estat per l’Associació de Professionals de Tennis.

Els esports s’han anat desenvolupant i consolidant dins la vida del club, arribant a organitzar esdeveniments internacionals de gran importància. En el cas del tennis, parlem de la Copa Potter de Tennis de Veterans o d’un ITF Sènior de grau 1.