Notícies
ALBERT COSTA, ‘PATO’ CLAVET I YOUNES L’AYNAOUI, ESTRELLES AL 50È ANIVERSARI DE LA COPA POTTER
La Copa Potter celebra del 18 al 21 d’octubre el 50è aniversari, tornant a exhibir una salut de ferro i comptant, entre les seves principals estrelles, amb el campió de Copa Davis -com a jugador i com a capità-, l’espanyol Albert Costa; el seu compatriota Francisco ‘Pato’ Clavet i el marroquí Younes El Aynaoui.
Alhora també es disputa, des de l’any 2016, la Two Presidents Cup, competició femenina per a jugadores majors de 40 anys en què es reuneixen moltes antigues jugadores de primera fila, incloses campiones del món com l’alemanya Manon Kruse, la italiana Agnese Zucchini i l’espanyola Eva Bes.
El 18 i 19 d’octubre l’RCT Barcelona-1899 serà el club que acull la competició, que després es trasllada a les pistes del Reial Club de Polo.
Només la pandèmia va frenar un esdeveniment que va néixer el 1972 de la mà del nord-americà John Potter, amb l’impuls de molts dels seus amics tennistes, entre ells Ernest Wittmann, Julio Fleishner -llavors Comte de Gomar- i Robert Abdesselam, president del Club Internacional de França i Vicepresident de la Federació Internacional de Tennis
Els països fundadors de la Copa Potter, IC França, IC Espanya, IC Gran Bretanya i IC Estats Units han participat ininterrompudament durant aquests 50 anys. Aquest és el primer valor que cal destacar de la competició, el compromís, així com el treball en equip dels clubs amfitrions i les institucions locals. L’hospitalitat i l’atenció als detalls ha estat continuada per part dels guardians de la competició al llarg dels anys i és l’arrel de moltes durades amistats internacionals que han florit gràcies a l’esdeveniment.
El 1980, la seu es va traslladar de Biarritz al Reial Club de Polo de Barcelona, on s’ha convertit en un esdeveniment permanent. Es va formar un Comitè per redactar les regles i ajudar a organitzar l’esdeveniment, que no deixava de créixer. Aquest Comitè continua sent molt actiu avui dia i segueix l’organització durant l’any, sota el lideratge del President de la Competició, el Sr. Marco Gilardelli. A ell es va unir durant molts anys el President de l’IC Espanya, Juan María Tintoré, una figura molt reconeguda i respectada al món internacional del tennis, qui va supervisar tots els detalls.
Un altre aspecte remarcable de la Copa Potter és la reunió de molts exjugadors de primer nivell com el nord-americà Budge Patty, els australians Bob Howe i Frank Sedgman, els xilens Marcelo Taverne i Andrés Hammersley, l’italià Sergio Tacchini, l’argentí Marcelo Charpentier i els espanyols Juan Manuel Couder, José Mª Draper, Emilio Martínez, Jairo Velasco, José Maria Gisbert, Roberto Menéndez i Miguel Mir. El 1992 Jean Borotra va visitar el RC Polo per assistir a la Copa Potter. Va estar encantat que el portessin a pista als 92 anys i va gaudir d’un partit amistós amb els seus grans amics el Sr. Pablo Llorens, el Sr. Juan Maria Tintoré i el Sr. Robert Abdesselam.
El boca-orella, que va començar molt abans de la facilitat de comunicació que ofereixen les noves tecnologies, ha estat la força de la Copa Potter fins avui, els jugadors i els companys es posen en contacte entre si i augmenten l’interès pel torneig, que cada any va a més i que des del 1992 compta amb suport tècnic per a la seva organització, instrument clau que n’ha permès el creixement. Des del 1992 és també un esdeveniment reconegut per la Generalitat de Catalunya, que dóna el Gran Premi Generalitat de Catalunya, i el 2007 Tennis Europe va reconèixer la competició.
Les excel·lents i cuidades pistes de terra batuda del Reial Club de Polo també tenen un espai perquè els jugadors de la Copa Potter comparteixin part del seu temps amb un grup de jugadors amb dificultats d’aprenentatge de la Federació Acell, oferint un clínic especial cada any. Gràcies al suport del braç filantròpic de l’IC Council, l’IC Philantropy, l’IC Espanya es va embarcar el 2014 en un projecte liderat per Sergi Bruguera, recolzant el tennis per als jugadors amb dificultats d’aprenentatge. Aquesta ha estat una gran oportunitat per mostrar la gran eina del nostre magnífic esport en la millora de la nostra salut, benestar i integració social.