Notícies

Àrea de psicologia: Gaudir dels reptes

En l’època que estem i en els moments concrets que ens trobem de canvi, creiem convenient difondre la importància d’adaptar-se, de ser positiu i al mateix temps actuar amb fermesa per tirar endavant en moments tan durs.

Així com els jugadors de tennis han d’emprar aquests recursos de manera habitual quan estan jugant: adaptar-se als canvis de superfícies, a les condicions climàtiques, als estils de joc dels rivals, a com estan, senten i juguen, ser positiu després d’haver errat un cop, d’haver perdut un punt important quan el tenia “guanyat”, tenir fermesa en el seu joc, etc. Creiem que ara és el moment per a que també siguin especialment cultivats per qualsevol persona fora de l’esport de competició.

Des de l’àrea de psicologia de la FCT, amb l’Anna R. Moliner, al capdavant des de fa més de 15 anys i amb l’ajut dels psicòlegs Cristina Giménez primer, i Joan Vives posteriorment, sempre hem insistit en transmetre la capacitat d’adaptació als canvis; aprendre a viure en la incertesa i ser capaços de buscar les solucions en front als problemes o dificultats, en comptes d’instal·lar-se en la negativitat i/o victimisme. És una qüestió que el tennista en concret i en la vida en general sempre n’ha calgut però potser actualment s’ha de potenciar més.

Al llarg d’aquests anys, el treball psicològic s’ha anat adaptant als jugadors i entrenadors d’acord amb les assignacions i directrius marcades. Ja sigui en petits grups de jugadors o a nivell individual, sempre hem establert objectius personalitzats, fet un seguiment, i assessorament tant als entrenadors com a la resta de l’equip de professionals implicats. Les intervencions també han anat evolucionant amb el pas temps: primer només es feien sessions presencials , i ara, aprofitant les noves tecnologies, es combinen amb connexions en línea. També hem fet divulgació participant en xerrades, cursos, jornades organitzades per la FCT, tallers d’assessorament a pares i puntualment tallers d’assessorament als entrenadors.

Des de l’àrea de psicologia insistim també en la positivitat: en l’actitud d’intentar extreure alguna cosa bona, d’intentar aprendre, millorar, créixer, davant de qualsevol situació o circumstància adverses, i en la fermesa, en la determinació de seguir treballant en una línia pròpia malgrat els canvis, les pressions i els imprevistos.

Aquests són uns dels principals aspectes que treballem des de l’àrea de psicologia de la FCT, per a assegurar-nos que els nostres jugadors tinguin els recursos mentals necessaris per a poder desenvolupar convenientment llur activitat tennística al seu màxim potencial.

Share