El programa Tennis i Salut Mental consisteix en impartir regularment classes de tennis a persones amb problemes de salut mental, usuaris de clubs socials dependents de la Fundació SMC o de la Federació Salut Mental Catalunya.
Quan un Club Social vol iniciar l’activitat de tennis amb els seus usuaris, es busca un club de tennis proper que vulgui incorporar-se al programa i s’organitza una jornada de prova. Si hi ha prou persones interessades a iniciar les classes de tennis, es programa el dia i l’hora per a la classe de tennis setmanal.
Tenen dificultats d’inclusió social. Va destinada, per tant, a una població amb perfils heterogenis i diferents nivells d’autonomia, fet que implica disposar de prou recursos per poder donar resposta a la variabilitat. Els usuaris que es vinculin al club són majoritàriament persones amb una activitat laboral inexistent, un intercanvi social empobrit i una manca d’activitats acusada. El perfil general per la vinculació a un Club Social és el següent :
El programa inclou altres activitats que es desenvolupen de forma local o que poden tenir un abast territorial més ampli. Són les següents:
L’esport en general, i el tennis en particular, fomenta l’activitat física alhora que genera satisfacció i sensació de benestar. En aquest cas, a més, en un col·lectiu que tendeix a l’apatia i el sedentarisme.
El tennis, com a activitat, té una exigència a nivell de coordinació que permet millorar molt la mobilitat i habilitat dels practicants, aspectes que moltes vegades es veuen deteriorats en aquest col·lectiu poc propens a l’activitat física i amb tendència a l’aïllament.
També està àmpliament demostrat els beneficis de l’activitat física a nivell mental ja que redueix els nivells d’estrès i ansietat i afavoreix estats mentals de major estabilitat. Aquest darrer factor esdevé cabdal en el desenvolupament del programa donat que el dimensiona a altre nivell: la inclusió social.
El programa afavoreix a través de la pràctica esportiva que els usuaris s’integrin en la vida social de les entitats que acullen el programa i trobin en això un estímul de vida. Alhora, dins de l’activitat s’estableixen llaços d’amistat i es treballen les habilitats socials i comunicatives. El programa també permet lluitar contra l’estigma social que pateix el col·lectiu, és a dir, canviar la mirada social envers aquestes persones.
Alhora, dins l’activitat s’estableixen llaços d’amistat i es treballen les habilitats socials i comunicatives. El programa també permet lluitar contra l’estigma social que pateix el col·lectiu, és a dir, canviar la mirada social envers aquestes persones.
En primer lloc, perquè ajuda a donar a conèixer la realitat de les persones que pateixen un trastorn mental i, en segon lloc, perquè l’activitat es realitza en els clubs de tennis, de vegades de forma inclusiva, el que permet als usuaris formar part de la vida aquestes entitats. Podem relacionar una sèrie d’avantatges de les quals es beneficien els usuaris:
Marina Bronchales
E-mail: marina.bronchales@fctennis.cat