La Federació / Tennis en cadira de rodes

Tennis en cadira de rodes – Persones amb discapacitat física

Tennis en cadira de rodes

El tennis en cadira de rodes es una de les formes del tennis adaptat per a qui té una discapacitat en les seves extremitats inferiors. Les mides de les pistes, pilotes i raquetes són les mateixes, hi ha dos aspectes diferencials amb el tennis a peu; els jugadors han d’utilitzar una cadira de rodes dissenyada precisament per aquest esport i la pilota pot fer dos bots com a màxim. Sempre que el primer bot el faci dins dels límits de la pista, el segon el pot fer lliurament.

És un esport paralímpic oficial i també és juguen en els Gran Slam.

Existeixen tes categories: Masculí, Femení i Quad en totes elles es juga la modalitat individual i la de dobles. La categoria Quad va dirigida a aquelles persones que tenen quadriplegia, segons la seva afectació alguns tenen la necessitat de lligar-se la raqueta a la mà i/o juguen en cadira elèctrica.

Les activitats programades són realitzades per tècnics titulats i amb molts anys d’experiència on es treballen els següents continguts:

· Familiarització amb l’esport del tennis.

· Relació social a través de la pràctica del tennis, l’adquisició d’hàbits d’organització i planificació de la activitat esportiva com a mitjà de promoció de la salut i el benestar dels practicants.

· Aprenentatge dels fonaments bàsics del tennis adaptats a les possibilitats d’execució per a adquirir un mínim d’autonomia en la pràctica del tennis.

· Participació en activitats lúdiques i recreatives amb una orientació educativa.

· Participació en trobades amb altres jugadors de diferents escoles de tennis.

La metodologia utilitzada és global i inclusiva per adaptar les tasques i activitats a les aptituds dels practicants del programa.

Destinataris

Hi pot accedir qualsevol persona que tingui estabilitzades, segons el seu metge, totes les seves seqüeles físiques i que vulgui realitzar una pràctica esportiva controlada pels diferents tècnics especialitzats.

cadirarodes2

Funcions FCT

Programes

  • Iniciació: Iniciació a la tècnica mitjançant formes de jugades

 

Sessions lúdiques, sessions tècniques de tennis, aprenentatge utilització de la cadira d’esport, preparació física (pista – gimnàs)

 

 

.   Perfeccionament: Treball tècnic i iniciació a la tàctica en situacions tancades amb intervenció del tècnic

.Sessions específiques de tècnica – tàctica de tennis com de cadira, preparació física, registraments en vídeo, etc.

.Competició/Alta competició (jugadors ITF wheelchair): Treball tècnic-tàctic i físic en situacions mixtes, tancades i obertes, combinant el treball entre els alumnes amb la intervenció i assistència del tècnic

 

Sessions específiques de tècnica – tàctica de tennis com de cadira

Estructura/acompanyament als jugadors

 

 

Organització Esdeveniments

-Promoció                                                                    

.Clínics

.Exhibicións

. .Hospi Esport , Guttman

.Jornades Inclusives i xerrades a les escoles.

 

-Competició:                                                                 

 .Camp. Catalunya TCR

.Camp. d’Espanya per Autonomies

.Col.laboració campionats celebrats a Catalunya a nivell Itf.

.S.Silvas. Fundació Tommy Robredo

 

Formació

.Monitor Nacional NI

.Entrenador Nacional NII

 

Programa ARC

(Àrea Esportiva)

cadirarodes3

Continguts

  • Familiaritzacióamb l’esport del tennis.

 

  • Relació social a través de la pràctica del tennis, l’adquisició d’hàbits d’organització i planificació de la activitat esportiva com a mitjà de promoció de la salut i el benestar dels practicants.

 

  • Aprenentatge dels fonaments bàsicsdel tennis adaptats a les possibilitats d’execució per a adquirir un mínim d’autonomia en la pràctica del tennis.

 

  • Participacióen activitats lúdiques i recreatives amb una orientació educativa.

 

  • Participació en trobadesamb altres jugadors de diferents escoles de tennis.

La metodologia utilitzada és global i inclusiva per adaptar les tasques i activitats a les aptituds dels practicants del programa.

cadira-rodes2
N1 Club Esportiu Valldoreix

ESCOLES DE TENNIS EN CADIRA DE RODES A CATALUNYA

Centre Internacional de Tennis en Cadira de Rodes FCT-BCN

-Dies d’entrenament de Dilluns a Divendres

-Programes d’etrenament:

.Iniciació

.Perfeccionament

.Competició

-Contacte

Federació Catalana de Tennis
Passeig de la Vall d’Hebron, 196 . Barcelona 08035

-Persona contacte: Marina Bronchales

 

Escola TCR FCT-Lleida

Instal·lacions dLa Caparrella

Escola Tennis Adaptat del Vallès ATHC

-Dies de dilluns a divendres
Horaris a concretar depenent del nivell

CONTACTE
Instal·lacions de l’Atlètic Terrassa H.C.
Responsable, Xavi Fernandez
Tlf contacte 626558800.

Ctra. Castellar, 628, 08211 Castellar del Vallès (BCN)

 EA Cercle Sebadellès 1856

Contacte

Crta. Bellaterra km 5,10 · 08205 Sabadell

 

Club Tennis Vic

CLUB TENNIS VIC · Avinguda Olímpia s/n · 08503 Gurb · T 93.883.34.60

ctv@clubtennisvic.cat

Centre Internacional de Tennis en Cadira de Rodes FCT-BCN

La nostra escola (projecte nou 2017)

Qui som?

L’escola de Tennis en Cadira de Rodes de la Federació Catalana, amb més de 20 anys d’experiència, és l’escola capdavantera i de referencia dins el territori català. Hi pot accedir qualsevol persona que tingui estabilitzades, segons el seu metge, totes les seves seqüeles físiques i que vulgui realitzar una pràctica esportiva controlada pels diferents tècnics de la Federació Catalana de Tennis.

La nostra filosofia és fomentar la pràctica del tennis, adquirir hàbits saludables a través de l’esport i la socialització dels jugadors, els quals comparteixen experiències. A part, per aquells alumnes que ho desitgin i tinguin inquietuds competitives, l’escola també compta amb la possibilitat d’acostar als esportistes a competicions a diferents nivells, tant nacionals com internacionals.

 

Cal a dir que la iniciació a l’activitat és molt senzilla, ja que la FCT posa a disposició dels jugadors el material necessari per fer les sessions d’entrenament (pilotes, raquetes, cadires, etc). Per tant, les nostres portes sempre estan obertes i animem a tot el col·lectiu a provar-ho i és feina nostra fidelitzar-los.

 

On som i com arribar-hi

La nostra escola esta situada al Centre Municipal de Tennis Vall Hebron. Aquesta compta amb una gran varietat de pistes ràpides i de terra si fos necessari, i amb unes instal·lacions ben adaptades: aparcament al costat de les pistes, gimnàs,  ascensor accés bar, quartet per guardar material, entre d’altres.

L’adreça concreta és Passeig de la Vall d’Hebron, 178-196. Es pot arribar de diferents formes de transport públic, a part de cotxe particular:

  • Metro línia 5 Vall Hebron
  • Metro línia 3 Montbau
  • Autobús: 27, 60, 73, 76, 85, 173, N4 i 10, deixen just davant la instal·lació
mapa-instalacio

L’equip

L’equip de l’escola està format per tres tècnics que treballen en equip,  pel bé de l’escola i dels seus jugadors.

Tenim la Marina Bronchales com a directora  de l’escola. També és tècnica a pista tant de iniciació com a competició.

Per altre banda, tenim en Jose Luís Montoya, el qual és un dels nostres valors afegits més importants. És un tècnic que va amb cadira i la proximitat amb les característiques dels jugadors que comporta és imprescindible. Ell lidera la part social de la nostra escola, i és el tècnic amb matèria de mecànica per el manteniment de les cadires. Ell està a pista amb la Marina tots els dies, tant a competició com a iniciació.

Per últim, tenim la Rosa Ruppmann. Ella, és tècnica a pista de iniciació. Té una amplia experiència en el Tennis de Base,  ha estat durant anys, la responsable de l’escola de Mini-Tennis que la FCT  al Centre Municipal de la Vall d’Hebrón.

 

Estructura de l’escola

Fins ara l’escola comptava amb dos blocs molt diferenciats, iniciació i competició.

Ara es vol treballar d’una forma més global, i que els mateixos jugadors puguin veure una progressió.

Tenim el grup d’Iniciació, dilluns i dimecres de 19h a 21h. Aquest grup és el primer pas de la nostra escola. Està format per aquells jugadors, que passat el període de prova, es queden finalment. S’introdueix la tècnica i tàctica del tennis, combinades amb jocs de mobilitat i sobretot la vesant social que pot ser molt important per aquests que venen a gaudir del tennis i no tenen encara inquietuds competitives.

A continuació, es proposa el grup de perfeccionament. És un grup entre iniciació i competició. Són aquells que comencen agafar ritme de joc, però no estan capacitats per entrar al grup de competició. Són entrenaments més específics a nivell tennístic, per aquell qui vol aprendre més. Creiem de totes formes, que és important seguir mínim un dia d’escola d’iniciació per no perdre la vesant social de la qual parlàvem. L’horari està per determinar, segons disponibilitat tant d’alumnes com de tècnics.

Per últim, tenim el grup de competició. L’escola de competició és dimarts de 19-21h, i dijous si es pot adaptar al final seria de 17-19h per disponibilitat de tècnics. De totes formes, cal a dir que els jugadors disposen de les anomenades hores complementàries. Aquestes són abonades a part pel jugador, i s’entrena individualment.

Tarifes i llicències

25 eu/mensuals

Hores complementàries: 25 eu/mensuals

Llicència  : 57 eu/anuals

Contacte

Telèfon : 660211624

E-mail: marina.bronchales@fctennis.cat