La Federació / Andreu Gimeno

 

Andreu Gimeno Tolaguera (Barcelona, 3 d’agost de 1937 – Barcelona, 9 d’octubre de 2019) va passar a la història per guanyar Roland Garros el 1972, convertint-se així en l’home més veterà en conquerir aquest torneig, amb 34 anys, 9 mesos i 19 dies. Aquest rècord va ser superat per Rafael Nadal en el 2022, quan es va proclamar campió amb 36 anys i 2 dies.

Membre d’una família aficionada al tennis, va ser animat a practicar aquest esport pel seu pare, un dels primers entrenadors professionals espanyols.

Gimeno va aconseguir fama mundial per primera vegada el 1960 en assolir la final de dobles de l’Open de França (en aquell temps amateur) al costat del seu compatriota José Luis Arilla. A la final van caure davant els Australians Roy Emerson I Neale Fraser. Aquest mateix any, Gimeno s’alçaria amb el torneig del Club Queen’s a Londres sobre herba i poc temps després va esdevenir professional. Com a amateur també va aconseguir alçar-se amb els torneigs de Barcelona i Montecarlo.

L’any 1967 va conquerir el títol de dobles de l’únic torneig professional jugat a Wimbledon abans de l’aparició de l’Era Open. Aquest any va formar parella amb el llegendari Pancho Gonzáles. També arribaria a la final d’un dels més prestigiosos torneigs professionals de l’època a Wembley en què va perdre davant l’australià Rod Laver.

A l’Era Open, va arribar a la final de l’Open d’Austràlia, sobre herba, l’any 1969 encara que va perdre la final davant de Rod Laver, i va aconseguir 5 títols en 10 finals. El més important va ser sens dubte el Torneig de Roland Garros de 1972, on es va convertir a l’home més veterà de la història en guanyar l’Open francès. A la final va derrotar el local Patrick Proisy  per 4-6, 6-3, 6-1, 6-1. Va tenir dues aparicions més en semifinals de Grand Slam:  el 1968 va perdre davant l’australià Ken Rosewall a l’Open de França en 5 sets mentre que el 1970, després de vencer Arthir Ashe  a vuitens de final, va perdre en sets consecutius davant de John Newcombe.

Es va retirar el 1973, i el 1974 va crear el Club de Tennis Andrés Gimeno a Castelldefels (Barcelona), un complex amb 24 pistes de tennis i excel·lents instal·lacions. Durant els anys 1970 va entrenar jugadors per a la Federació Espanyola (mai no va arribar a ésser capità de Copa Davis per Espanya) i en els anys 1980 ho va ser per la Federació Suïssa. Va ser comentarista de tennis de l’emissora de televisió española TVE durant dues dècades. També va escriure un llibre titulat Máster en Tenis.

El 2009, el seu nom va ser introduït en el Saló Internacional de la Fama del tennis amb el qual Espanya té 5 jugadors en aquest selecte grup.

Es va casar amb Cristina Corolla l’any 1962, i junts van tenir tres fills: Alejo Gimeno, Andres Gimeno Jr. i Cristina Gimeno. L’any 2011 va patir molts problemes financers i un grup dels millors tennistes espanyols en actiu i retirats van celebrar una jornada pública d’homenatge cap a ell el 22 d’octubre de 2011 en el Palau Blaugrana de Barcelona. L’any 2012 treballà com a comentarista a Energy dels partits del Torneig de Roland Garros. Va morir el 9 d’octubre de 2019 amb 82 anys, a causa d’una llarga malaltia